Milé kolegyně, milí kolegové, milé děti,

24. únor 2022 se zapíše temným písmem do dějin Evropy. Ruská vojska zaútočila na suverénní stát Ukrajinu. Na základě zcela smyšlených, absurdních záminek rozpoutal ruský prezident Putin dlouho předem připravovanou vojenskou operaci s úmyslem připojit svobodnou Ukrajinu k Ruské federaci.

My, kteří jsme zažili sovětskou okupaci Československa v srpnu 1968, jsme upřímně zděšeni, jak se historie agrese z pozice síly opakuje. Naše země se tenkrát vzdala bez boje, naproti tomu Ukrajina se rozhodla svou svobodu bránit proti dvacetinásobné vojenské přesile. Do služby vlasti se hlásí i kluci o pár let starší, než jste vy. Místo toho, aby chodili do školy, poslouchali muziku nebo randili s děvčaty nasazují život za svou zem. A to jen proto, že si jeden pán myslí, že může všechno…Připomíná mi to pohádku o milionáři, který ukradl Slunce. Zavřel si ho do věže a ostatní lidi nechal živořit v temnotě a chladu. Jenomže když se ke“svému“ Slunci přiblížil, sežehlo jej svými paprsky na popel. Tak skončili všichni diktátoři, tak skončí i pan Putin. Jen je otázkou, jak dlouho ještě bude kolem sebe vypouštět temnotu.

Ohrožena je celá východní Evropa, ji i západní spojence čeká těžká zkouška, zda dokáží vystoupit jednotně a nekompromisně proti agresorovi všemi dostupnými způsoby blokády ekonomické a diplomatické a zda dokáží účinně morálně, materiálně a finančně Ukrajině pomoci. To se týká i nás, kteří válečný konflikt sledujeme jen v přímém přenosu z bezpečných domovů. Ve škole máme ukrajinské spolužáky, ukrajinské učitelky, ale i děti ruské národnosti. Zkusme k sobě být tolerantní a přátelští, zkusme být lepší než ti, kteří si myslí, že se svět bude otáčet, jak oni písknou.

Je třeba jasně a srozumitelně říci, že to, co se děje na Ukrajině, je zlo. Zlu nelze ustupovat, zlu musíme čelit, každý podle svých sil. Ukrajina bojuje o svobodu, o demokracii, o podobu budoucnosti nás všech!

Děkujeme, Bůh s Tebou, Ukrajino!

V Praze 25.2. 2022

Daniela Špinková, ředitelka školy

Napsat komentář